E-mail cím:
Jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és mi rendszeresen tájékoztatjuk Önt legfrissebb aktualitásainkról, akcióinkról.
HKSzCsPSzV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
JezsóÁkosLPI
Jezsó Ákos, négy gyermek atyja. Ennyi talán elég is lenne akkor, ha szerzőnket tőmondatokban kellene bemutatnunk, hiszen ennél többet senkiről sem lehet mondani – négy gyermek ugyanis egy életre szóló vállalás. Amúgy újságíró, 16 éve van a pályán. A Mátyás király égig érő fája c. munkája nyolcadik könyve immár. Korábbi kötetei széles ívet fognak át, hiszen az Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsekkel (Csak a kegyelem) és Tempfly József nagyváradi püspökkel (Horgony és vitorla) készült interjúkötetektől kezdve a politika-történelmen keresztül (Voksok és keresztek) egészen az oknyomozó könyvig (Vörös malom lovagjai) terjed. Ez a második mesekönyve, az előző címe: Tűzből pattant történetek.
LPI: Miért választotta a meséket legújabb könyve témájául?

Jezsó Ákos: Mindig is szerettem a meséket. Gyermekkoromban is szerettem, és szeretem most is egy csöppet őszülő fejjel, túl a negyvenen. No persze most már megválogatom, hogy mit olvasok. Természetesen már egy jó ideje a szépirodalmat választom. Illetve mégsem, mert esténként – minden este! – mesét is olvasok. No, nem magamnak, hanem a gyermekeimnek.

LPI: Hogyan döntötte el, hogy pontosan milyen meséket fog írni?

Jezsó Ákos: Szerencsés ember vagyok, hiszen házamat gyermekzsivaj tölti be. Kicsik is és nagyok is vannak. Az ő kérésükre olvasom esténként a meséket. Ez inspirált arra, hogy én is írjak egy mesekönyvet, gyermekeim ugyanis gyakran kérték, hogy fejből meséljek. Ilyenkor pedig kitaláltam nekik egy-egy történetet. És hogy miért pont ezt a témát, vagyis a magyar történelmet választottam? Ez jött… magamtól. Sosem gondolkodtam azon, hogy miért pont erről a témáról írok. A lelkemet adtam.

LPI: Hogyan zajlott az írás folyamata, pl. megelőzte-e kutatómunka?

Jezsó Ákos: Mesekönyvem legfontosabb vonala a szeretet: az, hogy szeressünk, és hogy tudjunk szeretni. Mert ezt az érzést, ezt az egyik legfontosabb emberi értéket is tanulni kell. Szeretni a másik embert, szeretni a természetet, és szeretni azt a földet, ahol élünk. Szeretni a hazánkat. Ilyesféle dolgokról szól a Mátyás király égig érő fája című mesekönyvem – legalábbis a reményeim szerint. Mindezt persze valós elemekkel is átszőtt környezetbe kellett ültetnem, hiszen könyvemben a mese szárnyán szállva átrepüljük népünk történelmét Szent István korától kezdve egészen napjainkig. Egy mesében pedig még ennél is régebbi korokba jutunk vissza, egészen a magyarság őstörténelmébe, vissza egészen Hunor és Magor koráig. Éppen ezért nem kerülhettem ki azt sem, hogy belekóstoljak a népmesék világába. Sokat tanulmányoztam őket – és lenyűgöztek. A népmesei elemeket tudatosan szőttem bele a mesefonálba.

LPI: Tervez-e újabb mesekönyvet írni?

Jezsó Ákos: Többek között azért írtam mesekönyvet, mert a gyermekeim minden este mesét várnak tőlem és többnyire olyant, amit én ott, a helyszínen találok ki. Nagyjából így született meg az árokparti kismanó, Kaporszakállú Bakaraszt és a többi mesehősöm. Ez a folyamat nem zárult le, most is tart és remélhetőleg elvezet a következő mesekönyvemhez…
Az Ön kosara jelenleg üres.
Copyright 2005-2009 © LPI Produkciós Iroda Kft. All rights reserved