E-mail cím:
Jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fotóalbum
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és mi rendszeresen tájékoztatjuk Önt legfrissebb aktualitásainkról, akcióinkról.
HKSzCsPSzV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
JezsóÁkosLPI
Jezsó Ákos, négy gyermek atyja. Ennyi talán elég is lenne akkor, ha szerzőnket tőmondatokban kellene bemutatnunk, hiszen ennél többet senkiről sem lehet mondani – négy gyermek ugyanis egy életre szóló vállalás. Amúgy újságíró, 16 éve van a pályán. A Mátyás király égig érő fája c. munkája nyolcadik könyve immár. Korábbi kötetei széles ívet fognak át, hiszen az Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsekkel (Csak a kegyelem) és Tempfly József nagyváradi püspökkel (Horgony és vitorla) készült interjúkötetektől kezdve a politika-történelmen keresztül (Voksok és keresztek) egészen az oknyomozó könyvig (Vörös malom lovagjai) terjed. Ez a második mesekönyve, az előző címe: Tűzből pattant történetek.
LPI: Miért választotta a meséket legújabb könyve témájául?

Jezsó Ákos: Mindig is szerettem a meséket. Gyermekkoromban is szerettem, és szeretem most is egy csöppet őszülő fejjel, túl a negyvenen. No persze most már megválogatom, hogy mit olvasok. Természetesen már egy jó ideje a szépirodalmat választom. Illetve mégsem, mert esténként – minden este! – mesét is olvasok. No, nem magamnak, hanem a gyermekeimnek.

LPI: Hogyan döntötte el, hogy pontosan milyen meséket fog írni?

Jezsó Ákos: Szerencsés ember vagyok, hiszen házamat gyermekzsivaj tölti be. Kicsik is és nagyok is vannak. Az ő kérésükre olvasom esténként a meséket. Ez inspirált arra, hogy én is írjak egy mesekönyvet, gyermekeim ugyanis gyakran kérték, hogy fejből meséljek. Ilyenkor pedig kitaláltam nekik egy-egy történetet. És hogy miért pont ezt a témát, vagyis a magyar történelmet választottam? Ez jött… magamtól. Sosem gondolkodtam azon, hogy miért pont erről a témáról írok. A lelkemet adtam.

LPI: Hogyan zajlott az írás folyamata, pl. megelőzte-e kutatómunka?

Jezsó Ákos: Mesekönyvem legfontosabb vonala a szeretet: az, hogy szeressünk, és hogy tudjunk szeretni. Mert ezt az érzést, ezt az egyik legfontosabb emberi értéket is tanulni kell. Szeretni a másik embert, szeretni a természetet, és szeretni azt a földet, ahol élünk. Szeretni a hazánkat. Ilyesféle dolgokról szól a Mátyás király égig érő fája című mesekönyvem – legalábbis a reményeim szerint. Mindezt persze valós elemekkel is átszőtt környezetbe kellett ültetnem, hiszen könyvemben a mese szárnyán szállva átrepüljük népünk történelmét Szent István korától kezdve egészen napjainkig. Egy mesében pedig még ennél is régebbi korokba jutunk vissza, egészen a magyarság őstörténelmébe, vissza egészen Hunor és Magor koráig. Éppen ezért nem kerülhettem ki azt sem, hogy belekóstoljak a népmesék világába. Sokat tanulmányoztam őket – és lenyűgöztek. A népmesei elemeket tudatosan szőttem bele a mesefonálba.

LPI: Tervez-e újabb mesekönyvet írni?

Jezsó Ákos: Többek között azért írtam mesekönyvet, mert a gyermekeim minden este mesét várnak tőlem és többnyire olyant, amit én ott, a helyszínen találok ki. Nagyjából így született meg az árokparti kismanó, Kaporszakállú Bakaraszt és a többi mesehősöm. Ez a folyamat nem zárult le, most is tart és remélhetőleg elvezet a következő mesekönyvemhez…
Az Ön kosara jelenleg üres.
Postcards from Venice
Fogyasztói ár: 18 000 Ft
Bruttó ár: 13 000 Ft
Meditáció a mindennapokban
Fogyasztói ár: 1 990 Ft
Bruttó ár: 1 750 Ft
Copyright 2005-2009 © LPI Produkciós Iroda Kft. All rights reserved